Malinowa rozkosz na zimno

0 (0 ocen)

Ciastko jest puszyste,delikatne,po prostu rozpływa się w ustach:) serdecznie zapraszam na porcyjkę:)

Składniki:

  • Masa jasnoróżowa:

    500 g mrożonych malin
    sok z 1 cytryny
    1/2 szklanki cukru
    400 g śmietany 30%
    1,5 łyżki żelatyny
    4 łyżki gorącej wody
    100 g podłużnych biszkoptów

    Masa ciemno różowa:

    200 g mrożonych malin
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki domowego cukru z wanilią ( przepis w moich zbiorach)
    1 łyżeczka żelatyny ( czubata)
    2 łyżki wody

    Dodatkowo:

    100 g śmietany 30%
    1 łyżeczka śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru
    5 świeżych malin

    Składniki na tortownicę o wymiarach dna 17cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowa rozkosz na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maliny zagotować 1. Masa jasnoróżowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok cytryny i cukier. Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się.
  • maliny przetrzeć przez sito 2. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Powinniśmy po przetarciu uzyskać 300 ml malinowego płynu.
  • 3. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Dla pewności można zmiksować wszystko końcówką do miksowania zup. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • do malin dodać śmietane ubitą 4. Śmietanę przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietanę do zimnego płynu malinowego i delikatnie mieszać.
  • dno wyłożyć biszkopty 5. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami w miarę możliwości szczelnie ( jeśli jest potrzeba przyciąć biszkopt).
  • wylać jasnoróżowa masę 6. Na biszkopty delikatnie wylać masę i odłożyć całość do lodówki na około 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować masę ciemno różową.
  • 7. Masa ciemno różowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok z cytryny i cukier z wanilią Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.Ponownie postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn.
  • wylać ciemna masę 8. Z lodówki wyjąć tortownicę i delikatnie po 1 łyżce wylewać malinowy mus na jasnoróżowa piankę. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • 9. Dekoracja: W miseczce wymieszać cukier z zagęstnikiem do śmietany. Do miski przelać śmietanę i ubijać. Wsypać suche składniki i ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy i delikatnie do około zrobić małe rozetki ( na ciemno różowej masie). Umyte i osuszone maliny przekroić na pół i ułożyć na śmietanie. Odłożyć do lodówki na kwadrans. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować