Malinowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie czekoladowego biszkoptu z masą budyniową i pysznymi malinami. Bardzo proste w wykonaniu, wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie. Idealne na deser i do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    3 budynie czekoladowe
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczennia

    Masa:
    Gotowa masa karpatkowa (do gotowania)
    250 g margaryny

    Ponadto:
    ok 2 kg malin
    3 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka wraz z szczyptą soli na sztywno. Nastepnie dodajemy po trochę cukru i cukru wanilinowego cały czas ubijając. Po cukrze dodajemy po jednym żółtku. Budynie wraz z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia mieszamy, dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy 30minut w piekarniku w 150 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu kroimy na 2 części.
  • 2. Gotujemy masę z mlekiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy przestudzony budyń.
  • 3. 3 galaretki rozpuszczamy w litrze wody i studzimy.
  • 4. Na 1 część biszkoptu wykładamy mniejsze pół masy, układamy na niej pionowo maliny w rzędach i równych odstępach, zalewamy je tężejąca galaretka, wykładamy znów mniejsze pół masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem. Na górze ciasta robimy szprycą kwiatuszki z reszty masy i na każdym kładziemy malinkę.

Porady

Można samemu ugotowac budyn zamiast gotowej masy. Mozna uzyc kazdych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować