Słodka kopuła która urzeka smakiem i aromatem soczystych malin, zachwycająca niezmiennie zarówno dzieci jak i dorosłych, nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru. Niezwykły smak uzyskałam małym nakładem pracy-tak jak lubię!
1 godz. 20 min
Składniki:
Warstwa z malinami:
2 galaretki czerwone
15 dag świeżych malin
Warstwa straciatella:
400 ml śmietanki kremowej 30%
200 g kremowego twarożku naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
15 dag świeżych malin
4 łyżeczki żelatyny
10 dag okrągłych biszkoptów
Dodatkowo:
metalowa lub szklana okrągła miska
folia spożywcza
Ciasto malinowa kopuła o smaku straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WARSTWA MALINOWA:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody,odstawiamy do wystygnięcia. Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Miskę wykładamy folią spożywczą, wsypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała.
2.WARSTWA STRACIATELLA:
Żelatynę zalewamy małą ilością gorącej wody-tak aby można ją było rozpuścić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, wsypując cukier puder w trakcie miksowania twarożek i płynną wystudzoną żelatynę.Na sam koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę oraz świeże maliny, mieszamy delikatnie ręcznie aby owoce się nie rozpadły.
3.Masę wylewamy na warstwę z galaretą, wygładzamy łyżką, wciskamy biszkopty, wypukłą stroną do środka-aby utworzyć podstawę deseru.
Chłodzimy całą noc w lodówce. Dekorujemy wg swojego uznania.
Komentarze