Malinowa frużelina

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje do deserów i ciast. Jeśli nie lubimy pestek można w trakcie jej przygotowania usunąć je wszystkie (całość przetrzeć przez sito).

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 kg malin,
    • 900 gram cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
    • 6 łyżeczek żelatyny,
    • Ok ¾ szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Malinowa frużelina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zasypanie malin cukrem 1. Maliny przebieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier, sok z cytryny i zagotowujemy (około 5 minut).
  • podgrzewanie 2. Maliny powinny puścić sok. Tak przygotowane zdejmujemy z ognia.
  • przecieranie 3. Większą połowę malin przecieramy przez sito, by pozbyć się części pestek.
    Uzyskany sok wraz z nieprzetartymi malinami ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy.
  • przygotowana żelatyna 4. W połowie wody rozpuszczamy mąkę, a w połowie żelatynę.
  • rozlewanie 5. Mączną zawiesiną zalewamy maliny. Podgrzewamy do zagotowania. Następnie wlewany żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
    Frużeliną napełniamy przygotowane słoiczki, szczelnie zamykamy. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować