Przygotowaną frużelinę wykorzystuje do deserów i ciast. Jeśli nie lubimy pestek można w trakcie jej przygotowania usunąć je wszystkie (całość przetrzeć przez sito).
Składniki:
Składniki:
• 2 kg malin,
• 900 gram cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
• 6 łyżeczek żelatyny,
• Ok ¾ szklanki wody
Malinowa frużelina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przebieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier, sok z cytryny i zagotowujemy (około 5 minut).
2.Maliny powinny puścić sok. Tak przygotowane zdejmujemy z ognia.
3.Większą połowę malin przecieramy przez sito, by pozbyć się części pestek.
Uzyskany sok wraz z nieprzetartymi malinami ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy.
4.W połowie wody rozpuszczamy mąkę, a w połowie żelatynę.
5.Mączną zawiesiną zalewamy maliny. Podgrzewamy do zagotowania. Następnie wlewany żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Frużeliną napełniamy przygotowane słoiczki, szczelnie zamykamy. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze