Malinowa delicja bez pieczenia

4.5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej formie keksowej przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten letni przepis!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma półokrągła 14/38 cm

    Składniki:
    1 galaretka malinowa
    15 dag biszkoptów języczków

    Mus malinowy:
    30 dag malin
    40 dag śmietany kremówki 30%
    ¼ szklanki cukru
    3 listki żelatyny
    ½ cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Malinowa delicja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć folią spożywczą.
    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia.

    Malinowy mus:
    Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika.
  • 2. Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek.
    Listki żelatyny zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać.
    Schłodzić, zostawić do lekkiego stężenia.


    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać zimny i tężejący malinowy mus, dokładnie delikatnie wymieszać, wyłożyć na galaretkę, wyrównać ułożyć biszkopciki lekko wciskając w mus. Przykryć folią i włożyć na całą noc do lodówki.
    Wyjąć dopiero przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować