Malinowa chmurka

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszne letnie ciasto

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 45 g cukru pudru,
    - 100 g masła (schłodzonego),
    - szczypta soli,
    - 3 żółtka,
    - ok. 180 g mąki,
    - cukier waniliowy.

    Dodatkowo:
    - ok. 600 g malin,
    - 600 ml śmietany 30/36%,
    - 500 g serka mascarpone,
    - 4 galaretki malinowe (Winiary) + 4 szklanki wrzątku,
    - ok. 2 łyżki drobnoziarnistego cukru (do smaku).

    Beza:
    - 3 białka,
    - 150 g drobnego cukru do wypieków,
    - szczypta soli,
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy masło (pokrojone na mniejsze części), cukier puder, sól oraz żółtka. Całość siekamy, ugniatamy/mieszamy, aż powstanie jednolita kula. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki cienko wałkujemy (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką), lub ugniatamy palcami na dno tortownicy 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pieczemy przez ok. 15-20 minut (do zarumienia i suchego patyczka). Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki. Maliny delikatnie płuczemy i odsączamy wodę. Wykładamy je na upieczony spód, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem (do smaku, pamiętając że beza jest słodka). Kładziemy na galaretkę wyrównujemy szpatułką. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Uwaga: Na górę kładziemy ostudzoną upieczoną bezę, najlepiej przed samym podaniem. W lodówce może zmięknąć.

    Beza:
    Białka ubijamy z solą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na papier do pieczenia. Obrysowałam okręg 28cm. i tak wykładamy bezę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni na 20 min. Następnie suszymy ok. 2 godziny w temp 90 stopni. Musi być chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować