Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 1146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto ma w sobie to "coś". Wspaniale smakuje i wygląda, zachwyca wszystkich konsumentów!

Joanna Tokarz
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36
Ciasto:
4 żółtka w temp. pokojowej
125g masła 82% (z lodówki)
4 łyżki przesianego cukru pudru
1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej
Galaretka:
1 litr gorącej wody
4 galaretki malinowe
650g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej)
Krem:
550ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
2 śmietan fixy
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Ok. 6 łyżek płatków migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmurka

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść i dość szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu papieru uważamy, by ciasta nie połamać bo jest bardzo kruche.
    Beza:
    Białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do misy miksera. Miksujemy na średnich obrotach, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysowujemy wielkość blaszki i nakładamy bezę na środek rozprowadzając ją na boki, ale zachowując margines 1,5-2cm od odrysowanych linii (beza urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 65 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto.
    Galaretka:
    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone maliny. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem.
    Krem:
    Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wykładamy na zastygniętą galaretkę malinową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserMalinydo kawyz krememz galaretkąz owocamidomowe wypiekiz beząmalinowa chmurka

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: Karina253

Ciasto malinowa chmurka

Kruchy spód, duża ilość malin w...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agusia_00123

Malinowa chmurka

Świetne na wszelakie przyjęcia.

ciasto

Dodane przez: goshia

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto którym wszyscy będą zachwyceni

malinowa chmurka

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

Malinowa chmurka stracciatella

Dodane przez: anamarisworld

Malinowa chmurka stracciatella

Malinowa chmurka to cudowne, lekkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE