Malinowa Chmurka

5 (176 ocen)

  • 3 godz.

Malinowa Chmurka jest doskonałym pomysłem na większe imprezy oraz święta. Jedyny minus niestety jest taki, że wymaga sporo poświęconego czasu. Jednak zdecydowanie warto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 opakowania cukru wanilinowego
    150 g mąki pszennej
    100 g masła

    Składniki na galaretkę z malinami:
    3 malinowe galaretki
    600 g malin (świeżych lub mrożonych)
    3 szkl. wrzącej wody

    Składniki na krem:
    500 ml śmietany 36% kremówki
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    nasionka z 1 laski wanilii

    Składniki na bezę:
    3 białka w temp. pokojowej
    150 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    40 g płatków migdałów

    Forma: 22x33 cm
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.

    Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

    Schłodzone ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę (można rozwałkować wcześniej na blacie lub odrywać kawałki i układać na dno formy).

    Ciasto chłodzimy przez kolejne 30 min. w lodówce (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni C). Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 min. do zarumienienia.
  • 2. Galaretka z malin:
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody (UWAGA! Jest to połowa porcji wody niż w przypadku przygotowania standardowej galaretki i taki powinno być). Następnie dodajemy maliny. Jeśli używamy świeżych malin przed dodaniem ich do galaretki należy ją wcześniej wystudzić. W przypadku malin mrożonych możemy dodać je od razu (nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania).

    Galaretkę chłodzimy w lodówce do lekkiego stężenia. Wykładamy ją na wystudzone ciasto i wyrównujemy.
  • 3. Krem:
    Kremówkę oraz mascarpone należy schłodzić min. 12 godz. przez przyrządzeniem, aby nie dopuścić do zważenia się kremu.

    Masę przygotowujemy dopiero kiedy mamy już prawie gotową bezę.
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu i wykładamy na stężałą galaretkę.
  • 4. Beza:
    Białka ubijamy, stopniowo zwiększając obroty miksera do momentu otrzymania sztywnej piany. Stopniowo dodajmy cukier. Na sam koniec dodajemy mąkę.

    Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem. Na tak przygotowaną formę wykładamy masę i posypujemy płatkami.

    Bezę pieczemy w temp. 110-130 stopni C ok. 1 godz. Temperatura oraz czas pieczenia jest oczywiście uzależniona od piekarnika. U mnie prawidłowa, czyli biała wyszła dopiero za 3 razem (poprzednio ustawiłam zbyt wysoką temperaturę i beza miała lekko brązowy kolor).

    Upieczoną bezę wykładamy na masę. Studzimy w lodówce minimum 2 godz., najlepiej jednak zostawić ciasto na całą noc, aby łatwiej się kroiło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować