Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz wodę z olejem. Wszystko zmiksować. Masę przelać do 28 centymetrowej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. 15 minut przed końcem ubić pianę z białek z pozostałym cukrem. Piane wyłożyć na biszkopt i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Masa: zimną śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać maliny wraz z cukrem (według uznania). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody dodać do masy i jeszcze chwilę miksować.
3.Biszkopt przeciąć na pół, przełożyć masą. Wsadzić do lodówki do stężenia. Smacznego
Porady
W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję masy dodajemy odpowiednią ilość żelatyny. Masa bardziej kremowa ok. 2-3 łyżeczki żelatyny, masa sztywna 4-5 łyżeczek.
Komentarze