Malinowa chmurka

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekki i pyszny, idealny na lato

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1,5 szkl. mąki
    1opakowanie budyniu waniliowego
    3/4 szkl. cukru + 0,5 szkl. do piany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    4 łyżki oleju

    Masa:
    400 g śmietany 30%
    400 g malin
    cukier puder
    3 łyżeczki żelatyny




Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz wodę z olejem. Wszystko zmiksować. Masę przelać do 28 centymetrowej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. 15 minut przed końcem ubić pianę z białek z pozostałym cukrem. Piane wyłożyć na biszkopt i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Masa: zimną śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać maliny wraz z cukrem (według uznania). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody dodać do masy i jeszcze chwilę miksować.
  • 3. Biszkopt przeciąć na pół, przełożyć masą. Wsadzić do lodówki do stężenia. Smacznego

Porady

W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję masy dodajemy odpowiednią ilość żelatyny. Masa bardziej kremowa ok. 2-3 łyżeczki żelatyny, masa sztywna 4-5 łyżeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować