Malinowa bajka z kremem budyniowym i pianką

  • wyświetlono: 753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto przygotowała mama, a przepis otrzymała od koleżanki z pracy. Połączenie puszystego biszkoptu, z waniliowym, budyniowym kremem, malinowym dżemem i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze. Troszkę można powiedzieć, że to trochę taki malinowy 3Bit. Koniecznie spróbujcie! Będzie hitem na Waszym stole!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 25 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI:

( 24x30 )

BISZKOPT:

* mąka pszenna - 60 g

* mąka ziemniaczana - 20 g

* jajko  3 szt

* cukier - 60 g

KREM BUDYNIOWY:

* mleko - 1 l

* budyń waniliowy - 120 g

* mąka pszenna - 30 g

* żółtko - 5 szt

* cukier  150 g

* masło - 250 g

PIANKA ŚMIETANOWA:

* śmietana 36% - 600 ml

* cukier puder - 80 g

* żelatyna - 2 łyżki

* woda do żelatyny - 70 ml

PONCZ:

* słodka herbata

DODATKOWO:

* biszkopty kocie języczki / podłużne - 20 szt

* dżem malinowy ( najlepiej domowy ) - 400 g ( można dać np. wiśniowy ).

* napar kawowy ( kawa + woda ) - 250 ml

* czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa bajka z kremem budyniowym i pianką

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.

    Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).

    Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).

    Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).

    Przekładamy do wyłożonej papierem blachy.

    Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut bez termoobiegu.

    Po upieczeniu rzucamy. Studzimy.

    KREM BUDYNIOWY:

    Żółtka ucieramy na puch dodając pod koniec cukier - do białości.

    Dolewamy 200 ml mleka oraz dosypujemy mąkę i budynie,

    Mieszamy.

    Resztę mleka gotujemy, wlewamy masę cienki strumieniem i cały czas mieszamy.

    Po zagotowaniu odstawiamy przykryte o wystudzenia.

    Masło ucieramy, dodajemy całkowicie zimny budyń łyżka po łyżce.

    Miksujemy na gładki krem.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy dżemem malinowym.

    Wyciągamy krem budyniowy, wygładzamy.

    Namoczone w kawie biszkopty układamy na kremie w ostępach ok 1 cm. Wkładamy do lodówki.

    PIANKA ŚMIETANOWA:

    Zimną śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier puder.Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

    Mieszamy z ubitą śmietaną hartując wcześniej.

    Wyciągamy szybko na schłodzone ciasto ( szybko zastyga! ).

    Posypujemy tartą czekoladą.

    Chłodzimy przez noc.

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krembudyńMalinypianka3 bitciasto z kremem budyniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

Nasze ulubione ciasto w sezonie...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE