Malinka z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrami na puch, stopniowo
dodając miękką margarynę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Dzielimy na pół i wkładamy do dwóch blach (23x36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na oba ciasta. Jedno posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy po ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy.
3.Masa śmietanowa: kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami.
4.Galaretka: maliny rozmrażamy, osuszamy (kilka odkładamy)
i rozdrabniamy. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy wystygną, wkładamy maliny. Odstawiamy do stężenia. Od czasu do czasu
mieszamy.
5.Na ciasto bez migdałów wykładamy kolejno: połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę i resztę masy śmietanowej. Przykrywamy ciastem z migdałami. Dekorujemy malinami.
Komentarze