Muffinki były naprawdę maleńkie, miały około 1,5-2 cm wysokości i mniej więcej tyle samo średnicy. Na zdjęciach z gałązką mięty dobrze widać ich wielkość w odniesieniu do listków mięty.
Maleńkie muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Ciastem wypełniamy foremki do około 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 8-10 minut. Użyłam silikonowej formy z otworkami na 15 maleńkich muffinek, ale oczywiście można z tego przepisu upiec również tradycyjne duże muffinki. Z podanej ilości składników wychodzi 85 maleńkich muffinek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystudzone muffinki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i szybko posypujemy cukrowymi posypkami, zanim czekolada zastygnie.
Komentarze