Małe zapiekanki ziemniaczane z papryką, mozzarellą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te małe ziemniaczane zapiekanki podaję do obiadu ze sztuką mięsa lub mięsnymi roladkami. Dla fanów ziemniaków zapewne w wersji podstawowej także będą smakowitą przegryzką.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
    15 dag pieczarek
    1 duża cebula
    1 mozzarella
    1 papryka czerwona
    sól
    pieprz

Małe zapiekanki ziemniaczane z papryką, mozzarellą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Duże ziemniaki obgotowujemy około 8 minut w osolonej wodzie. wykładamy na sitko do odparowania.

    W tym czasie przygotowujemy farsz: podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, cebulkę. Paprykę opiekamy na tyle mocno by móc zdjąć z niej skórkę i kroimy ją w drobną kostkę. Dodajemy do pieczarek z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dokładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
  • gotowe do zapieczenia 2. Ziemniaki wydrążamy, wypełniamy farszem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy