Te małe ziemniaczane zapiekanki podaję do obiadu ze sztuką mięsa lub mięsnymi roladkami. Dla fanów ziemniaków zapewne w wersji podstawowej także będą smakowitą przegryzką.
30 min
Składniki:
8 dużych ziemniaków
15 dag pieczarek
1 duża cebula
1 mozzarella
1 papryka czerwona
sól
pieprz
Małe zapiekanki ziemniaczane z papryką, mozzarellą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże ziemniaki obgotowujemy około 8 minut w osolonej wodzie. wykładamy na sitko do odparowania.
W tym czasie przygotowujemy farsz: podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, cebulkę. Paprykę opiekamy na tyle mocno by móc zdjąć z niej skórkę i kroimy ją w drobną kostkę. Dodajemy do pieczarek z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dokładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
2.Ziemniaki wydrążamy, wypełniamy farszem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze