Małe słodkie bułeczki

5 (177 ocen)

Przepis znalazłam w starej gazecie i troszkę go urozmaiciłam. Polecam zwłaszcza do ciepłego mleka- pycha!!

Składniki:

  • - 50 dag mąki
    - 5 dag drożdży
    - 600 ml mleka
    - 10 dag cukru (cukier jeszcze będzie osobno do posypania)
    - 5 żółtek
    - szczypta soli
    - 15 dag masła
    - budyń waniliowy
    - pisaki jadalne
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery Marmolady

Małe słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże , łyżkę cukru i 5 dag mąki rozmieszać dokładnie w 200ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce.Żółtka dokładnie utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do reszty mąki,dodać sól,dolać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić (ma lekko przestygnąć) i dodać do ciasta. Wyrobić (ja jeszcze dodałam troszkę mąki).
  • wycinanie ciasta 2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm. Wycinać krążki szklanką.
  • krążki na blaszce 3. Krążki układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia.
    Na reszcie mleka ugotować budyń.
  • nadziane bułeczki 4. Każdy krążek nacisnąć po środku kciukiem i do dziurki wkładać po łyżeczce budyniu i posypywać cukrem.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni i włożyć bułeczki na ok 25min.
    Ostudzić i udekorować.

Porady

Zamiast budyniu waniliowego można dać czekoladowy lub marmoladę twardą (ja zrobiłam kilka). Bułeczki można ozdobić lukrem lub czekolada rozpuszczoną. Warto posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować