Małe kotleciki z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste kotleciki,idealne dla dzieci.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 50 dkg

    cebula 1/2 sztuki

    jajko 2 sztuki

    przyprawa w płynie 3 łyżki

    kasza manna 2 łyżki

    Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek

    Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżki

    Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki

    Grill przyprawa ziołowa Prymat 1/2 łyżki

    mleko 2 łyżki

    mąka pszenna do obtoczenia

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Małe kotleciki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, 1 jajko, przyprawę w płynie i kaszę.

    Wszystko dokładnie wymieszać. Gdyby masa mięsna wyszła zbyt luźna, dosypać do niej trochę bułki tartej.

    Do osobnej miski przesypać 5 łyżek bułki tartej. Dodać do niej zioła, mieloną paprykę, przyprawę do mięs i przyprawę grillową, dokładnie wymieszać. Drugie jajko wbić do osobnej miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Z mięsnej masy formować małe, owalne kotleciki. Kotleciki obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w przyprawionej bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej.

    Smażyć na małym ogniu, na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.39 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Kotleciki z mięsa mielonego i ryżu

To może cię zainteresować