Makusek z białek - mini babka :)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciacho z białek i maku

  • 60 min

Składniki:

  • 5 białek (1/2 szklanki)
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 kostki margaryny

Makusek z białek - mini babka :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Delikatnie wsypujemy cukier cały czas miksując.
    Dosypujemy najpierw mąkę, następnie mak - delikatnie mieszając łyżką - by piana nie opadła!
    Na koniec wlewamy margarynę i znów mieszamy.
    Gotową masę wlewamy do formy - u mnie forma na babkę.
    Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180stopni. Ciasto trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy