Włoski przepis na rybę konserwową domowej roboty. Naprawdę pyszna i dużo lepsza i zdrowsza od tej gotowej, smak nie do porównania. Polecam gorąco!
0 (0 ocen)
Porady
Tak przygotowaną makrelę można przechowywac w lodowce nawt przez tydzień. Jeśli chcesz makrelę włożyć do słoiczkow, rybę wkłóż do zimnej wody i gotuj około godziny w roztworze 70 - 100 g soli na litr wody. Nastepnie oczyszyść z ości i skóry. Filety, uklóż na czystej sciereczce do obeschniecia na okolo 24 godziny (w lodówce). Ukladaj ciasno w słoiczkach i dodaj przyprawy (oprócz cytryny). Zalej dokładnie oliwą i olejem (najlepiej 50/50 oliwa i olej) i pasteryzuj około godziny. Do spożycia po około 2 tygodniach.
Komentarze