Makrela w pikantnej zalewie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Uwielbiam makrele w różnych postaciach. Tym razem przygotowałam świeżą w pikantnej zalewie.

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:

    1 duża makrela świeża
    szczypta soli i pieprzu
    liść laurowy
    ziele angielskie

    Zalewa:

    1 łyżka soli
    półtora łyżki cukru
    pół łyżeczki czarnego pieprzu
    pół łyżeczki czerwonej mielonej papryki
    ostra papryka mielona wg gustu
    50 ml octu
    100 ml oleju
    3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie ketchup

Makrela w pikantnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrele pokrój w dzwonki. Na dno garnka wyłóż makrele i zalej niedużą ilością wody, aby nie przekryło makreli. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
  • 2. Zalewa: w garnuszku wszystkie składniki oprócz octu wymieszaj i zagotuj. Wyłącz wlej ocet i taką zalewą zalej ugotowana makrelę. Odstaw na noc w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy