Makrela pieczona w jabłkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Soczysta makrela w jabłkach. Idealna jako danie główne dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 filetów z makreli (świezych)
    3 jabłka (najlepiej pasują tu jabłka LOBO)
    2 duze cytryny
    pęczek koperku
    pomidorki koktajlowe
    4 ząbki czosnku
    masło klarowane
    sól
    pieprz kolorowy ( w całości )

Makrela pieczona w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makreli osuszyć na papierowym ręczniku. Zrobić niewielkie nacięcia w zdłuz ryby. Następnie posolić rybę solą alpejską z obu stron. W międzyczasie do miseczki nałozyc 4 czubate łyzki masła. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Makrelę przełozyc na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Na płaty makreli nakładamy po łyzeczce przygotowanego masła.
    Dodatki: jabłka kroimy w ósemki, cytrynę w plastry, czosnek zostawiamy w całości. Na naszą makrelę rozkładamy jabłka, cytrynę, pomidorki koktajlowe i czosnek. Posypujemy kolorowym pieprzem. Blaszkę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Danie posypujemy świezym koperkiem. Smacznego !

Porady

Danie świetnie smakuje z pieczonymi rozmarynowymi ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy