Makrela pieczona w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makreli osuszyć na papierowym ręczniku. Zrobić niewielkie nacięcia w zdłuz ryby. Następnie posolić rybę solą alpejską z obu stron. W międzyczasie do miseczki nałozyc 4 czubate łyzki masła. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Makrelę przełozyc na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Na płaty makreli nakładamy po łyzeczce przygotowanego masła.
Dodatki: jabłka kroimy w ósemki, cytrynę w plastry, czosnek zostawiamy w całości. Na naszą makrelę rozkładamy jabłka, cytrynę, pomidorki koktajlowe i czosnek. Posypujemy kolorowym pieprzem. Blaszkę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Danie posypujemy świezym koperkiem. Smacznego !
Porady
Danie świetnie smakuje z pieczonymi rozmarynowymi ziemniaczkami.
Komentarze