Makowo śmietanowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić o żółtek. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masę makową i wymieszać najlepiej widelcem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
2.Do masy jajecznej dodać mieszankę makową i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Biszkopt makowy piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.
3.Wodę zagotować, przelać ja do kubka lub miseczki. wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym schłodzić do momentu aż będzie półpłynna. Zimną śmietanę ubić z cukrem a następnie wlać tężejącą galaretkę i połączyć ze śmietaną.
4.Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i dowolnie udekorować górę makowego biszkoptu ( nie musimy go nasącza, bo masa makowa jest wilgotna i biszkopt po upieczeniu jest wystarczająco wilgotny ). Na sam koniec posypać torcik posypką i chłodzić ciasto w lodówce.
Komentarze