Makowo - kokosowe placki skryły smaczny krem, dżem i wiśnie . Mój w wersji dla dorosłych, ale nie dodając alkoholu nasi milusińscy też by skosztowali. Zrobiłam na urodziny męża, tort znikał w oka mgnieniu.
Makowo - kokosowy torcik dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z cukrem , cukrem waniliowym , solą ubijam na sztywno , dodaję żółtka , ubijam na puch , dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , makiem i wiórkami kokosowymi , delikatnie mieszam , przekładam do formy , piekę ok . 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Ciasto studzę ,wierzch lekko wyrównuję , pozostałe ciasto kroję na trzy krążki . Skrawki ciasta kruszę , dodaję 2-3 łyżki wiórków kokosowych , mieszam - to posypka na boki tortu . Z dodatkowego cukru , soku z cytryny , spirytusu, herbaty robię poncz .
2.Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję zmieszane pozostałe mleko z mąką , cukrem i cukrem waniliowym , gotuję budyń . Budyń studzę . Masło ucieram na puch , dodaję po łyżce budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję .
3.Pierwszy placek układam na talerzu , ponczuje 1/3 ponczu , smaruję 1/2 dżemu i 1/3 kremu , układam połowę wiśni , nakrywam drugim plackiem . Drugi placek też ponczuję 1/3 ponczu , smaruję pozostałym dżemem , 1/2 kremu , układam pozostałe wiśnie , przykrywam trzecim plackiem, który ponczuje pozostałym ponczem .
4.Część kremu wkładam do worka cukierniczego , odkładam . Boki i wierzch tortu smaruje pozostałym kremem . Boki tortu osypuję przygotowaną posypką . Wierzch tortu dekoruję kremem , wiórkami kokosowymi i ozdobami - cukierki , wiśnie z syropu . Tort wstawiam do lodówki na ok . godzinę .
Komentarze