Makowo kokosowe ciasto z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masa makowo kokosowa:
Masło rozpuszczamy.
Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do napęcznienia. Po tym czasie do maku dodajemy kaszę, cukier, rozpuszczone masło, zmielone orzechy, żółtka jajek oraz skórkę pomarańczową a na koniec wiórka kokosowe. Mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
2Masa serowa:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser z wiaderka. Nastepnie dodajemy budyń, a na końcu śmietanę kremówkę. Mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy masę makową , rozsmarowyjemy powidła a nastepnie bardzo powoli wylewamy masę serową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 35-40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze około 20 minut. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach.Smacznego:)
Komentarze