Małe prostokątne ciasteczka,takie na jeden raz, to pyszna propozycja na świąteczny deser.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
80 g margaryny
100 g masy makowej
150 g cukru pudru
3 jajka
1 jabłko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mieszanki keksowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
ponadto :
owoce kandyzowane
Makowo-jabłkowe keksiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
2.Następnie dodać masę makową,starte jabłko,mieszankę keksową oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać.
Na końcu dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Foremkę na mini keksy wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut,ostudzić.
3.Cukier puder przesiać do miseczki,dodać sok z cytryny i mieszać energicznie do powstania jednolitej masy.
Gotowym lukrem polać ostudzone keksiki,wierzch udekorować owocami kandyzowanymi.
Komentarze