Makowo-jabłkowe keksiki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Małe prostokątne ciasteczka,takie na jeden raz, to pyszna propozycja na świąteczny deser.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    80 g margaryny
    100 g masy makowej
    150 g cukru pudru
    3 jajka
    1 jabłko
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mieszanki keksowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    ponadto :
    owoce kandyzowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciasto

Makowo-jabłkowe keksiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
  • 2. Następnie dodać masę makową,starte jabłko,mieszankę keksową oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać.
    Na końcu dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Foremkę na mini keksy wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut,ostudzić.
  • 3. Cukier puder przesiać do miseczki,dodać sok z cytryny i mieszać energicznie do powstania jednolitej masy.
    Gotowym lukrem polać ostudzone keksiki,wierzch udekorować owocami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować