MAKOWNIK JAPOŃSKI Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ I ANANASEM

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Makowiec japonski to dosyc znane ciasto, czesto pieczone w okresie swiatecznym. Ja proponuje taki makownik w nieco innej odslonie bo z dodatkiem delikatnej pianki cytrynowej i ananasa, ciasto wyszlo pyszne. Tym razem z braku czasu, zamiast suchego maku dodalam gotowej masy makowej, ciasto wyszlo bardzo dobre jednak polecam ta tradycyjna metode czyli wykorzystanie suchego maku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    10 jajek
    40 dag maku
    20 dag masła/margaryny
    30 dag cukru pudru
    1 kg jabłek
    16 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli olejku migdałowego
    15 dag bakalii: orzechy, skórka pomarańczowa, suszona żurawina, rodzynki
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki

    Pianka cytrynowa:
    500 ml smietanki kremowki
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 lyzka zelatyny
    1 lyzka cukru pudru
    1 puszka ananasow w syropie

    1 czekolada deserowa
    2 lyzki mleka lub smietanki

    Blaszka: 25/35 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makownik japoński z pianką cytrynową i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać mlekiem i zagotować i chwilę gotować na wolnym ogniu. Mak odcedzić i wystudzić. Zmielić w madszynce 2 razy.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek. Masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem na puch dodawać powoli masło i mak oraz kaszę mannę z proszkiem. Jabłka zetrzeć na tarku o grubych oczkach i lekko odzcisnąć z soku. Dodać do ciasta delikatnie mieszając. Bakalie obsypać mąką i dodać do ciasta. Z białek ubić pianę i dodac do ciasta delikatnie mieszając. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  • 3. Pianka cytrynowa:
    Galaretka i zelatyne rozpuscic w przegotowanej wodzie, odstawic do lekkiego stezenia. Smietanke ubic wraz z cukrem, dodac tezejaca galaretke. Ananasypokroic w drobna kostke, dodac do pianki, wylozyc na ciasto. Wstawic do lodowki aby pianka stezala.
  • 4. Czekolade rozpuscic wraz z mlekiem/smietanka w kapieli wodnej, zrobic esy/floresy na piance.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować