Tradycyjną potrawę wigilijną wzbogaciłam o budyń. Podobny sposób na ten deser widziałam kiedyś w internecie i postanowiłam go wypróbować. Wyszedł przepyszny i aromatyczny.
Składniki:
Na 4-5 porcji:
25 dag gotowej masy makowej
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść siekanych orzechów laskowych
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 budyń śmietankowy
400ml mleka do gotowania budyniu
4 kromki chałki
1/2 szkl mleka
1.Budyń przygotować w 400ml mleka, ostudzić.
Do masy makowej dodać skórkę pomarańczową, orzechy, miód i aromat. Wymieszać.
2.Chałkę pokroić w kostkę i maczać w mleku, układać na dnie pucharków. Następnie wyłożyć warstwę maku i budyniu. Czynność powtórzyć. Udekorować bakaliami. Schłodzić.
Komentarze