Makówki

0 (0 ocen)

Tradycyjną potrawę wigilijną wzbogaciłam o budyń. Podobny sposób na ten deser widziałam kiedyś w internecie i postanowiłam go wypróbować. Wyszedł przepyszny i aromatyczny.

Składniki:

  • Na 4-5 porcji:
    25 dag gotowej masy makowej
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    garść siekanych orzechów laskowych
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    1 łyżeczka miodu
    1 budyń śmietankowy
    400ml mleka do gotowania budyniu
    4 kromki chałki
    1/2 szkl mleka

Makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotować w 400ml mleka, ostudzić.
    Do masy makowej dodać skórkę pomarańczową, orzechy, miód i aromat. Wymieszać.
  • 2. Chałkę pokroić w kostkę i maczać w mleku, układać na dnie pucharków. Następnie wyłożyć warstwę maku i budyniu. Czynność powtórzyć. Udekorować bakaliami. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy