Makowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek (białka zostawiamy do maku), ucieramy je z cukrem. Margarynę zagniatamy z mąką (do której wcześniej dodajemy proszek), dodajemy jajka, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko zagniatamy (dodajemy mąki jeżeli ciasto jest za rzadkie, ma być takie żeby można było je wałkować). Ciasto przykrywamy na misce talerzykiem i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
2.Masa makowa:
Mak płuczemy na drobniutkim sitku i gotujemy przez 20 minut. Mak odlewamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do maku 2 żółtka utarte z cukrem, miód i olejek pomarańczowy. W ostatniej chwili przed wykładaniem ciasta dodajemy do maku pianę z 5 białek (2 od maku i 3 od kruchego ciasta).
Kruszonka:
Mieszamy mąkę z cukrem i łączymy z masłem tak aby powstały grudki.
3.Ciasto wałkujemy (wałkuję od razu na papierze, którym wykłada się formę, nie trzeba przenosić wtedy ciasta z blatu), wkładamy do formy, wykładamy na to masę makową (połączoną już z białkami). Na masie układamy połówki śliwek ułożone skórką do dołu ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. godzinę.
Porady
Spód można najpierw trochę podpiec żeby ciasto urosło większe.
Blacha- 39x24 cm.
Komentarze