Strucla makowa zawze udana!

  • wyświetlono: 4233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Każdy kto spróbuje tego makowca prosi mnie o przepis. Robię go na każde święta w dużych ilościach to co uda mi się zachować po prostu mrożę. Jest pyszny nawet po rozmrożeniu!

juchab

Składniki

Składniki na 3 makowe rolady:
Masa makowa:
O,5 kg maku
6 białek
Niepełna szklanka cukru
1 – 2 łyżki miodu
Olejek migdałowy
Cynamon
1 łyżka masła
Ulubione bakalie ok. 20 dag
Opcjonalnie:
Ok. 0,5 szkl likieru Amaretto
10 dag masy marcepanowej

Ciasto:
3 szkl mąki + do podsypania
180ml letniego mleka
150g masła
6 żółtek
45g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki rumu
Cukier waniliowy
Szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla makowa zawze udana!

  • 1. Przygotowanie masy makowej:
    Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki oprócz białek dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Białka ubić na sztywno dodać do maku. Wymieszać.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby ,,ruszyły”. Masło rozpuścić i schłodzić – ma być nadal płynne. Do przesianej mąki dać wszystkie składniki razem z zaczynem. Wyrabiać dłońmi ok. 10 – 15 minut ma ładnie odchodzić od rąk. W razie konieczności dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na trzy równe części. Cienko rozwałkować, wyłożyć masę makową. Zwinąć rolady – miejsca łączenia dokładnie zlepić. Każdą roladę owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu aby ciasto mogło jeszcze troszkę podrosnąć. Ułożyć na blasze do pieczenia miejscem łączenia ciasta do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec aż rolady będą rumiane. Gdy się upieką wyjąć z piekarnika i studzić owinięte w dalszym ciągu w papier. Gdy będą zimne dowolnie udekorować.

Porady

Gdyby masy makowej wyszło za dużo można nafaszerować nią ciasto francuskie, zwinąć w rogale i upiec.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimak

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla makowa

Dodane przez: smakowisko

Strucla makowa

Świąteczne ciasto z makiem.

image-289ch3o

Dodane przez: aga86

Strucla makowa

Od lat gości na moim stole wigilijnym...Delikatne...

Strucla makowa w wieńcu

Dodane przez: dorota w

Strucla makowa w wieńcu

Ciasto drożdżowe mojego autorstwa,...

Makowiec

Dodane przez: Kinia1984

Strucla makowa Eugeniusza

Wypiekiem tego cista przez lata...

najlepsza rolada makowa

Dodane przez: Neblina36

Świąteczna strucla makowa

W moim domu tę struclę/roladę od...

.

Dodane przez: Anitka0804

Strucla makowa w cieście kruchym

To była moja pierwsza strucla makowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE