Strucla makowa zawze udana!

5 (174 ocen)

Każdy kto spróbuje tego makowca prosi mnie o przepis. Robię go na każde święta w dużych ilościach to co uda mi się zachować po prostu mrożę. Jest pyszny nawet po rozmrożeniu!

Składniki:

  • Składniki na 3 makowe rolady:
    Masa makowa:
    O,5 kg maku
    6 białek
    Niepełna szklanka cukru
    1 – 2 łyżki miodu
    Olejek migdałowy
    Cynamon
    1 łyżka masła
    Ulubione bakalie ok. 20 dag
    Opcjonalnie:
    Ok. 0,5 szkl likieru Amaretto
    10 dag masy marcepanowej

    Ciasto:
    3 szkl mąki + do podsypania
    180ml letniego mleka
    150g masła
    6 żółtek
    45g świeżych drożdży
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    1,5 łyżki rumu
    Cukier waniliowy
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla makowa zawze udana! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy makowej:
    Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki oprócz białek dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Białka ubić na sztywno dodać do maku. Wymieszać.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby ,,ruszyły”. Masło rozpuścić i schłodzić – ma być nadal płynne. Do przesianej mąki dać wszystkie składniki razem z zaczynem. Wyrabiać dłońmi ok. 10 – 15 minut ma ładnie odchodzić od rąk. W razie konieczności dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na trzy równe części. Cienko rozwałkować, wyłożyć masę makową. Zwinąć rolady – miejsca łączenia dokładnie zlepić. Każdą roladę owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu aby ciasto mogło jeszcze troszkę podrosnąć. Ułożyć na blasze do pieczenia miejscem łączenia ciasta do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec aż rolady będą rumiane. Gdy się upieką wyjąć z piekarnika i studzić owinięte w dalszym ciągu w papier. Gdy będą zimne dowolnie udekorować.

Porady

Gdyby masy makowej wyszło za dużo można nafaszerować nią ciasto francuskie, zwinąć w rogale i upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować