Makowiec zawijany z lukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto pachnące , miodem , bakaliami , puszyste, wilgotne przez kilka dni zachowuje świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki maki
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    20 g drożdży
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki masła
    2 duże jajka
    szczypta soli
    Nadzienie
    500 g maku
    5 łyżek cukru
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    50 g suszonej żurawiny
    50 g rodzynek
    50 g orzechów włoskich(rozdrobnionych)
    50 g skórki pomarańczowe
    50 g migdałów
    Lukier tradycyjny
    200 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki ciepłej wody
    Lukier czekoladowy
    100 g czekolady deserowej
    10 łyżek cukru pudru
    2 łyżki masła
    6 łyżek kwaśnej śmietany
    Cukiereczki czerwone i zielone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec zawijany z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce pokruszyć drożdże,dodać po łyżce cukru i maki i tyle letniego mleka , aby rozczyn miał gęstość śmietany.Odstawić do wyrośnięcia.
    Do drugiej miski wsypać resztę mąki , cukier , cukier waniliowy, jajka i sól.
    Wlać rozczyn , resztę mleka ,roztopione i przestudzone masło, całość wymieszać mikserem .Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie, dodać roztopione masło, cukier, miód,kaszę mannę, roztrzepane jajko oraz bakalie .
    Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość,podzielić je na dwie części,każdą część osobno rozwałkować na prostokątny placek.
    Na cieście rozsmarować masę makową i zwinąć go w roladę.
    Rolady zawinąć w papier do pieczenia i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25/ 36 i piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut.
  • 4. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny, następnie cały czas mieszając łyżką stopniowo dodawać cukier puder ,lukier powinien mieć konsystencję śmietany .Tak przygotowanym lukrem i cukiereczkami udekorować ostudzoną roladę.
    Cukier , śmietanę i masło roztopić w małym rondelku, ciągle mieszając.
    Po czym zdjąć z ognia dodać czekoladę deserową i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia ,lekko przestudzonym polać ciasto , udekorować cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować