Makowiec zawijany z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce pokruszyć drożdże,dodać po łyżce cukru i maki i tyle letniego mleka , aby rozczyn miał gęstość śmietany.Odstawić do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypać resztę mąki , cukier , cukier waniliowy, jajka i sól.
Wlać rozczyn , resztę mleka ,roztopione i przestudzone masło, całość wymieszać mikserem .Odstawić do wyrośnięcia.
2.Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie, dodać roztopione masło, cukier, miód,kaszę mannę, roztrzepane jajko oraz bakalie .
Całość dokładnie wymieszać.
3.Gdy ciasto podwoi objętość,podzielić je na dwie części,każdą część osobno rozwałkować na prostokątny placek.
Na cieście rozsmarować masę makową i zwinąć go w roladę.
Rolady zawinąć w papier do pieczenia i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25/ 36 i piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut.
4.Wodę wymieszać z sokiem z cytryny, następnie cały czas mieszając łyżką stopniowo dodawać cukier puder ,lukier powinien mieć konsystencję śmietany .Tak przygotowanym lukrem i cukiereczkami udekorować ostudzoną roladę.
Cukier , śmietanę i masło roztopić w małym rondelku, ciągle mieszając.
Po czym zdjąć z ognia dodać czekoladę deserową i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia ,lekko przestudzonym polać ciasto , udekorować cukiereczkami.
Komentarze