MAKOWIEC Z WISIENKAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

SZYBKO SIĘ ROBI I JEST SMACZNY

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    250 gram masła
    0,5 kg mąki
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    4 łyżki gęstej kwasnej smietany 22%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA MAKOWA:
    1 puszka masy makowej Bakalland 850 gram
    1 jajko
    1 łyżka kaszy manny
    1 lub 1,5 szklanki drylowanych wisni, u mnie z syropu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Ciasto

Makowiec z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAKOWIEC Z WISIENKAMI 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać proszek do pieczenia, żółtka, smietanę i cukier, szybko zagniesć ciasto i podzielić na 2 częsci , większą i mniejszą.
    Większą porcję ciasta wylepić blaszkę o wym 23/30 cm, wysłaną pergaminem. Schłodzić. Pozostałe ciasto owinąć w folię i też schłodzić w lodówce.
    Masę makową wymieszać z jajkiem i kaszą. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Na wierzch rozłożyć osączone wisienki.
  • MAKOWIEC Z WISIENKAMI 2. Z pozostałego ciasta rozwałkowanego przez folię za pomocą foremki powycinać dowolne kształty
    Wycięte wzorki z ciasta rozłożyć na wiśniach. Zamiast wzorków można ułożyć paski z ciasta tworząc kratkę ewentualnie na wiśnie ułożyć rozwałkowane ciasto, tym razem chciałam, aby było świątecznie
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 30- 40 minut.

Porady

Ponieważ dodałam do ciasta wisienki z syropu, ciasto wyszło troszkę za słodkie, należy dodać mniej cukru, poza tym ciasto jest smaczne Według mnie najlepsza masa makowa jest z firmy Bakalland, jeszcze nigdy się na niej nie zawiodłam. oczywiście najlepsza jest wykonana osobiście, ale w wyjątkowych sytuacjach polecam masę Bakalland

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować