MAKOWIEC Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka ciepłego mleka łyżeczka jogurtu naturalnego łyżka mąki pszennej tortowej łyżeczka cukru ciasto: 4 żółtka 150 g drobnego cukru + 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła masa makowa: 500 g maku mielonego litr mleka 250 g cukru 50 g masła 10 g drożdży 2 białka kilka kropelek olejku migdałowego około 150 g orzechów i suszonych owoców (rodzynki, żurawina) łyżka skórki pomarańczowej maślana kruszonka: 50 g masła 50 g cukru pudru 100 g mąki pszennej

dusia mala
  • 10 porcje
  • 230min
  • Średni

Składniki

Przygotowanie masy makowej:
Mak zalać mlekiem, gotować około 30 minut. Po ostudzeniu odsączyć na gazie lub sicie o małych oczkach, a następnie zmielić (można użyć mak mielony i pominąć ten krok).
Dodać posiekane bakalie i skórkę pomarańczową.
Drożdże rozmieszać z cukrem, stopionym masłem i olejkiem migdałowym, a potem dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.

Ciasto:
Połączyć cukier z jogurtem, ciepłym mlekiem, rozkruszonymi drożdżami i mąką.
Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu, a w tym czasie w innej misce utrzeć żółtka z cukrem.
Dodać do żółtek mąkę, wyrośnięty rozczyn, roztopione (ostudzone) masło i resztę produktów i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto, które będzie dosyć luźne.
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 1,5cm i posmarować rozmieszanym białkiem.
Wyłożyć masę makową, a następnie zawinąć (zacząć od boków - założyć je lekko do środka), a następnie zwijać jak roladę.
Przełożyć 1 struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.
Wymieszać składniki na kruszonkę ze sobą i gotową masą posypać wierzch ciast.
Piec w nagrzanym do 170 st.C. piekarniku przez 40 minut do lekkiego zrumienienia.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

MAKOWIEC Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

  • 1. Przygotowanie masy makowej:
    Mak zalać mlekiem, gotować około 30 minut. Po ostudzeniu odsączyć na gazie lub sicie o małych oczkach, a następnie zmielić (można użyć mak mielony i pominąć ten krok).
    Dodać posiekane bakalie i skórkę pomarańczową.
    Drożdże rozmieszać z cukrem, stopionym masłem i olejkiem migdałowym, a potem dodać do masy.
    Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.

    Ciasto:
    Połączyć cukier z jogurtem, ciepłym mlekiem, rozkruszonymi drożdżami i mąką.
    Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu, a w tym czasie w innej misce utrzeć żółtka z cukrem.
    Dodać do żółtek mąkę, wyrośnięty rozczyn, roztopione (ostudzone) masło i resztę produktów i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto, które będzie dosyć luźne.
    Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 1,5cm i posmarować rozmieszanym białkiem.
    Wyłożyć masę makową, a następnie zawinąć (zacząć od boków - założyć je lekko do środka), a następnie zwijać jak roladę.
    Przełożyć 1 struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.
    Wymieszać składniki na kruszonkę ze sobą i gotową masą posypać wierzch ciast.
    Piec w nagrzanym do 170 st.C. piekarniku przez 40 minut do lekkiego zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makowiec
 

Komentarze

Podobne przepisy

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Makowiec na kruchym cieście z kruszonką,...

Makowiec

Dodane przez: bogusia82

Makowiec

Makowiec jest bardzo smaczny i...

Makowiec z ciasta francuskiego

Dodane przez: klaudia0318

Makowiec z ciasta francuskiego

Makowiec w wersji szybkiej ,prostej...

makowiec z kasza manna

Dodane przez: lucyna19

Makowiec z kaszą manną

Wilgotny makowiec, niezastapiony...

Ciasto najlepiej kroić przez środek ptasiego mleczka.

Dodane przez: tina3112

Makowiec z ptasim mleczkiem

Połączenie wilgtnego makowego ciasta,...

Makowiec z jabłkami

Dodane przez: Marinella

Makowiec z jabłkami

Jabłka powodują że makowiec nie...