Makowiec z kremem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, połączyć z żółtkami, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, orzechami. Na koniec dodać oliwę. Masę wylać na tortownicę o średnicy ok. 23 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wystudzony przekroić na dwa krążki.
2.Krem: Borówki zagotować z cukrem i zmiksować blenderem. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Śmietanę zmiksować na sztywno i połączyć z masą owocową.
Biszkopta nasączyć herbatą z cytryną i przełożyć kremem.
Wino podgrzać i wymieszać z galaretką do jej rozpuszczenia. Kiedy zacznie tężeć wylać ją na ciasto i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze