Makowiec z kremem borówkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Makowy biszkopt, borówki i galaretka z wina :)

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    80 g cukru kryształu
    80 g mąki pszennej tortowej
    70 g mielonego maku
    1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    200 g borówek (mrożone)
    100 g cukru
    2 łyżki żelatyny
    400 ml śmietany 30 %

    dodatkowo:
    400 ml wina truskawkowego
    1 galaretka truskawkowa
    1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Do kawy Desery Galaretki

Makowiec z kremem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, połączyć z żółtkami, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, orzechami. Na koniec dodać oliwę. Masę wylać na tortownicę o średnicy ok. 23 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wystudzony przekroić na dwa krążki.
  • 2. Krem: Borówki zagotować z cukrem i zmiksować blenderem. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Śmietanę zmiksować na sztywno i połączyć z masą owocową.

    Biszkopta nasączyć herbatą z cytryną i przełożyć kremem.

    Wino podgrzać i wymieszać z galaretką do jej rozpuszczenia. Kiedy zacznie tężeć wylać ją na ciasto i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce Galaretka Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować