Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mak sparzyć we wrzątku, odsączyć na sicie. Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę dodając kolejno po 1 żółtku .Wymieszać. Z białek ubić pianę. Do masy margarynowej dodać sparzony we wrzątku i odsączony mak oraz kaszę manną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
2.Dodać starte jabłka. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Można dodać ulubione bakalie. Wyłożyć na średnią blachę /25cmx35cm/. Piec około 1 godz. Polać lukrem.
Porady
Zamiast cukru waniliowego do makowca możemy dodać aromat migdałowy. Ciasto jest wówczas jeszcze bardziej aromatyczne.
Komentarze