Makowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniały makowiec z dużą ilością bakalii

  • 60 min

Składniki:

  • Lista składników
    300 g maku mielonego
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny
    4 duże jabłka /szara reneta/ starte na grubej tarce
    1/2 kostki Kasia
    200 g cukru pudru
    1 op. Cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bakalie/rodzynki, figi, orzechy/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fc7gr0 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mak sparzyć we wrzątku, odsączyć na sicie. Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę dodając kolejno po 1 żółtku .Wymieszać. Z białek ubić pianę. Do masy margarynowej dodać sparzony we wrzątku i odsączony mak oraz kaszę manną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Smakowity i pachnący 2. Dodać starte jabłka. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Można dodać ulubione bakalie. Wyłożyć na średnią blachę /25cmx35cm/. Piec około 1 godz. Polać lukrem.

Porady

Zamiast cukru waniliowego do makowca możemy dodać aromat migdałowy. Ciasto jest wówczas jeszcze bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować