Makowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca

Składniki:

  • 40 dag maku,
    7-9 jaj,
    20 dag margaryny lub masła,
    9 łyżeczek kaszy manny,
    35 dag cukru pudru,
    60 dag jabłek,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    1 olejek migdałowy,
    bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak - sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwukrotnie. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać zmielony mak oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka, proszek do pieczenia, żółtka, olejek, bakalie, kaszę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać. Piec 1 h w temperaturze 180-190 stopni - blaszka 32x20 cm (warto blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować