Makowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Zmiksować masło z cukrem, jajkiem i żółtkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, zmiksować na niskich obrotach miksera. Zagnieść i wylepić blaszkę 22x36, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej.
2.masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie, wmieszać migdały i ostudzić do letniego, często mieszając.
masa makowa-Białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy makowej. Na surowe ciasto kłaść kupkami połowę każdej masy na przemian.
3.Z drugimi połowami mas, postąpić tak samo z tym, że gdzie była masa makowa tam kłaść budyniową itd.
4.kruszonka-Zmiksować masło z cukrem potem mąką na gruby ''żwirek''. Rozsypać na górę ciasta.
5.Piec ok. 1 godz. w 175 *C.
6.polewa-Przesiać cukier puder, dodać ekstrakt cytrynowy, albo sok z połowy cytryny.Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Polać zaraz ''za nitką'' górę przestygniętego makowca.
Komentarze