Makowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie pod cytrynowym lukrem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Makowiec robiłam na ostatnią chwilę i byłam mile zaskoczona , że świetnie się prezentował i był bardzo smaczny. Wykonam go jeszcze nie raz, bo posmakował całej rodzinie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej+do podsypania
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    8 dag margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    po szczypcie soli , cukru waniliowego
    Masa makowa:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    1 puszka masy makowej - 850 g
    5 połówek brzoskwiń z puszki z syropu
    szczypta soli
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    około 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka tortowa , średnica 24 cm . - dno wyłożone papierem do pieczenia , a boki posmarowane masłem i osypane bułką tartą
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie pod cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie pod cytrynowym lukrem 1. Składniki ciasta zagniatam , lekko posypuję mąką , wałkuję , wykładam dno tortownicy , robię dziurki widelcem , wstawiam do lodówki . Jajka ubijam na puch z solą i cukrem , ciągle miksując dodaje bułkę tartą , masę makową , aromat migdałowy , skórkę z cytryny . Do masy dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie , mieszam , wykładam na ciasto wyjęte z lodówki . Piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Makowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie pod cytrynowym lukrem 2. Dobrze wystudzone ciasto , najlepiej na drugi dzień wyjmuję z formy . Składniki lukru ucieram tak aby powstał lśniący , gładki , gęsty lukier . Lukier przelewam do rożka zrobionego z papieru do pieczenia , polewam dekoracyjnie makowiec , posypuję ozdobami cukrowymi , pozostawiam do całkowitego zastudzenia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować