Makowiec robiłam na ostatnią chwilę i byłam mile zaskoczona , że świetnie się prezentował i był bardzo smaczny. Wykonam go jeszcze nie raz, bo posmakował całej rodzinie.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej+do podsypania
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
8 dag margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po szczypcie soli , cukru waniliowego
Masa makowa:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 puszka masy makowej - 850 g
5 połówek brzoskwiń z puszki z syropu
szczypta soli
Lukier:
sok z 1 cytryny
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
blaszka tortowa , średnica 24 cm . - dno wyłożone papierem do pieczenia , a boki posmarowane masłem i osypane bułką tartą
posypka cukrowa
Makowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie pod cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam , lekko posypuję mąką , wałkuję , wykładam dno tortownicy , robię dziurki widelcem , wstawiam do lodówki . Jajka ubijam na puch z solą i cukrem , ciągle miksując dodaje bułkę tartą , masę makową , aromat migdałowy , skórkę z cytryny . Do masy dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie , mieszam , wykładam na ciasto wyjęte z lodówki . Piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
2.Dobrze wystudzone ciasto , najlepiej na drugi dzień wyjmuję z formy . Składniki lukru ucieram tak aby powstał lśniący , gładki , gęsty lukier . Lukier przelewam do rożka zrobionego z papieru do pieczenia , polewam dekoracyjnie makowiec , posypuję ozdobami cukrowymi , pozostawiam do całkowitego zastudzenia .
Komentarze