MAKOWIEC Z BAKALIAMI

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne nasze ciasto świąteczne. Wykonane na podstawie przepisu Doroty Świątkowskiej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mak: 500 gramów
    - masło: 120 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - miód: 0.5 szklanki
    - jabłka (obrane, starte na tarce o grubszych oczkach): 3 sztuki
    - ekstrakt migdałowy: 1 sztuka
    - likier Amaretto (ja dałam spirytus): 3 łyżki
    - migdały mielone: 10 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - śliwki suszone (pokrojone): 0.5 szklanki
    - orzechy (pokrojone): 0.5 szklanki
    - skórka pomarańczowa (ja dałam kandyzowany ananas): 0.5 szklanki
    - bakalie do dekoracji (płatki migdałowe, ananas itp): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy najlepiej na noc do namoczenia. Rano odcedzamy i dwukrotnie mielimy.
    Żóltka oddzielamy od białek. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy mak, miód, likier, jabłka, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dosypujemy bakalie i ponownie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją - mieszamy z masą.
    Pieczemy 50 minut w 175 stopniach. Dowolnie dekorujemy - ja oczywiście bakaliami.
    *najlepsza forma do tego makowca o wymiarach 20x30 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować