Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na świątecznym stole z powodzeniem zastąpi makowca. Swoim bajecznym wyglądem zasmakuje wszystkim :)
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 600 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 1 łyżeczka sody
• 1 proszek do pieczenia
• 100 g masła
• 200 ml letniego mleka
• 2 jajka
• szczypta soli
Składniki na nadzienie makowe:
• 1 szklanka maku
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki miodu
• 2 jajka
• ½ szklanki zmielonych orzechów
• aromat migdałowy
Składniki na krem budyniowy:
• 2 szklanki mleka,
• 2 cukry waniliowe,
• ½ szklanki cukru,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 250 g masła
Składniki na polewę kakaową:
• 125 g masła
• 5 łyżek cukru
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżka żelatyny
• 2 łyżki wody gorącej
• 4-5 łyżek śmietany
•
Makowiec w pieluszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość posiekać z zimnym. Dodać jajka i stopniowo wlewać mleko zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części i włożyć na godzinę do lodówki.
Jedną z cześci ciasta rozwałkować na cienki placek na wielkość blaszki, wyłożyć nim blaszkę i upiec na złoty kolor (ok 10 min w 180 stopniach).
2.Nadzienie makowe:
Mak zalać wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie odsączyć na sicie, zmielić 2-3 razy przez maszynkę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzec z cukrem i miodem na puch. Następnie dodać mak, orzechy i pianę z białek i aromat. Wymieszać.
3.Rolady makowe:
Pozostałe 4 części ciasta rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć jak rolady. Ułożyć obok siebie w tej samej blaszce, w której pieczony był poprzedni placek. Pieczemy ok 25- 30 minut w 180 stopniach.
4.Krem budyniowy:
Zagotować ½ szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozrobić z obiema mąkami. Do gotującego mleka dodać rozrobione mąki. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
5.Polewa kakaowa:
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i kakaem. Mieszać aż składniki się połączą i masa będzie kremowa. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę ale nie gotować. Wymieszać wszystko razem i wystudzić co jakiś czas mieszając.
Gdy masa będzie letnia dodawać po łyżce śmietany i dokładnie mieszać.
6.Blat ciasta włożyć do foremki i posmarować połową kremu budyniowego. Następnie ułożyć na nim obok siebie rolady i wyłożyć pozostałą część kremu. Całość polać polewą kakaową i wstawić do lodówki.
Komentarze