Makowiec w pieluszkach

0 (0 ocen)

Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na świątecznym stole z powodzeniem zastąpi makowca. Swoim bajecznym wyglądem zasmakuje wszystkim :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 600 g mąki
    • 200 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 proszek do pieczenia
    • 100 g masła
    • 200 ml letniego mleka
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    Składniki na nadzienie makowe:
    • 1 szklanka maku
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 2 jajka
    • ½ szklanki zmielonych orzechów
    • aromat migdałowy
    Składniki na krem budyniowy:
    • 2 szklanki mleka,
    • 2 cukry waniliowe,
    • ½ szklanki cukru,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 250 g masła
    Składniki na polewę kakaową:
    • 125 g masła
    • 5 łyżek cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżka żelatyny
    • 2 łyżki wody gorącej
    • 4-5 łyżek śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Desery Roladki

Makowiec w pieluszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość posiekać z zimnym. Dodać jajka i stopniowo wlewać mleko zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części i włożyć na godzinę do lodówki.
    Jedną z cześci ciasta rozwałkować na cienki placek na wielkość blaszki, wyłożyć nim blaszkę i upiec na złoty kolor (ok 10 min w 180 stopniach).
  • 2. Nadzienie makowe:
    Mak zalać wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie odsączyć na sicie, zmielić 2-3 razy przez maszynkę.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzec z cukrem i miodem na puch. Następnie dodać mak, orzechy i pianę z białek i aromat. Wymieszać.
  • 3. Rolady makowe:
    Pozostałe 4 części ciasta rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć jak rolady. Ułożyć obok siebie w tej samej blaszce, w której pieczony był poprzedni placek. Pieczemy ok 25- 30 minut w 180 stopniach.
  • 4. Krem budyniowy:
    Zagotować ½ szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozrobić z obiema mąkami. Do gotującego mleka dodać rozrobione mąki. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 5. Polewa kakaowa:
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
    W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i kakaem. Mieszać aż składniki się połączą i masa będzie kremowa. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę ale nie gotować. Wymieszać wszystko razem i wystudzić co jakiś czas mieszając.
    Gdy masa będzie letnia dodawać po łyżce śmietany i dokładnie mieszać.
  • 6. Blat ciasta włożyć do foremki i posmarować połową kremu budyniowego. Następnie ułożyć na nim obok siebie rolady i wyłożyć pozostałą część kremu. Całość polać polewą kakaową i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować