Makowiec w kruchym cieście

5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny makowiec z własnoręcznie robioną masą makową.Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 2 szkl mąki
    200 g masła
    4 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa: 200g suchego maku mielonego
    2 łyżki miodu
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki oleju
    garść rodzynek
    garść żurawiny suszonej
    garść jagód goji
    1 łyżka chia
    1 łyżeczka suszonej krojonej skórki pomarańczowej
    4 białka
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,masła,żółtek,cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche,dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 ciasta.Ciasto przekładamy do woreczków foliowych i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.Mak przesypujemy do miski i zalewamy 1 szkl gorącej wody-odstawiamy na 15 minut i potem przekładamy na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody.Do maku dodajemy pozostałe składniki oprócz białek i dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno większą częścią ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez 10 minut.W tym czasie ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową.Przekładamy masę makową na podpieczony spód,wyrównujemy i na wierzchu układamy resztę ciasta(można pokruszyć lub zetrzeć na tarce).Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 200 stopni.Smacznego

Porady

blaszka 24x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować