Makowiec w cieście ucieranym

4.47 (151 ocen)

Waniliowe , puszyste ciasto , makowa masa pachnąca migdałami i delikatna słodka pianka - przepis bardzo stary , wyszperany w zeszycie mojej mamy :)

Składniki:

  • Tortownica : 29 cm

    2 szkl maki pszennej
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 szkl cukru
    cukier waniliowy
    250g masła lub margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    300g maku
    3 żółtka
    kandyzowana skórka pomarańczy
    cukier do smaku
    aromat migdałowy

    Piana :
    3 białka
    1/2 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec w cieście ucieranym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości , wbijać kolejno po jednym żółtku , ucierać
  • 2. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodać do utartej masy maślanej , dokładnie wymieszać
  • 3. Z białek ubić pianę , połączyć z ciastem , łyżką przełożyć do tortownicy delikatnie wyrównać ( w cieście powinny być nierówności )
  • 4. Masa makowa : ugotowany mak zmielić 2-3 razy , dodać żółtka , skórkę , cukier , aromat , wymieszać
  • 5. Masę makowa wyłożyć na ciasto , piec około 45 minut w 175*C
    Przed końcem pieczenia na ciasto wyłożyć pianę ubitą z białek i cukru pudru

Porady

Do masy makowej możemy dodać ulubione bakalie , dla ułatwienia możemy użyć gotowej masy makowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować