MAKOWIEC W BISZKOPCIE

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Makowiec w biszkopcie w takiej postaci jest ciekawy i pyszny. Ma chrupiącą skórkę. Prosty w przygotowaniu. Odpowiedni na święta i na co dzień. Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    6 jajek
    2 łyżeczki octu
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki zimnej wody
    Masa makowa (900 g)
    cukier puder
    olejek migdałowy
    zimna woda
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Makowiec w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAKOWIEC W BISZKOPCIE 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z wodą i dodać do ubitej piany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, dodać ocet. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 35 cm x 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na cieście rozprowadzić masę makową. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp. 180 st. - 200 st. na złoty kolor. Cukier puder utrzeć z taką ilością wody, żeby powstał gęsty, lśniący lukier. Podczas ucierania dodać kilka kropli olejku migdałowego. Lukrem polać ciepłe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować