Makowiec na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z makiem na kruchym spodzie, oprószone cukrem pudrem. Proste i smaczne.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 gram mąki pszennej
    200 gram zimnego masła
    1/2 szklanki cukru
    2 zimne jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa makowa:
    300 gram suchego maku
    2 łyżki masła
    150 gram płynnego miodu
    100 gram suszonych owoców (rodzynki, morele, śliwki, żurawina)
    50 gram orzechów włoskich
    3 łyżki skórki pomarańczowej
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na pół. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.

    Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy mak na sitku o małych oczkach, a gdy cała woda będzie już odsączona, mielimy mak w maszynce (najlepiej zrobić to dwukrotnie).

    Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekamy, suszone owoce kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do maku. Dodajemy również miód, roztopione masło i aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy.

    Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładamy masę masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie.

    Drugą połowę ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy je na zakładkę na maku.

    Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

    Po przestudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować