Makowiec na kruchym spodzie

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. Piekę je od lat, a moja rodzina uważa, że jest najlepsze na świecie.

Składniki:

  • Ciasto: 35 dag mąki
    ● 25 dag tłuszczu (pół masła, pół margaryny)
    ● 2 jajka
    ● 1 żółtko
    ● 15 dag cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
    Masa makowa:
    ● 1/2 kg maku
    ● 10 dag masła
    ● 5 dag mąki
    ● 9 jaj
    ● bakalie
    ● 30 dag cukru
    ● aromat migdałowy
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz siekamy z mąką
    i resztą składników, wyrabiamy
    ciasto, dodając w razie potrzeby
    1-2 łyżki śmietany. Na
    30 minut wkładamy do lodówki.
    Ciastem wyklejamy blachę.
    10 minut pieczemy w 180 °C.
  • Makowiec na kruchym spodzie 2. Mak parzymy, odparowujemy
    i 3 razy mielimy. Żółtka ucieramy
    z cukrem na puszystą masę
    i stopniowo dodajemy do maku,
    ucieramy. Dodajemy miękkie
    masło, mąkę i aromatu.
  • 3. Ubijamy pianę z białek, dodajemy
    do masy, mieszamy.
    Wsypujemy oprószone mąką
    bakalie. Masę makową mieszamy
    i wykładamy na placek. Pieczemy
    ok. 1 godziny w 180 °C.
    Wystudzone ciasto posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować