Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz siekamy z mąką
i resztą składników, wyrabiamy
ciasto, dodając w razie potrzeby
1-2 łyżki śmietany. Na
30 minut wkładamy do lodówki.
Ciastem wyklejamy blachę.
10 minut pieczemy w 180 °C.
2.Mak parzymy, odparowujemy
i 3 razy mielimy. Żółtka ucieramy
z cukrem na puszystą masę
i stopniowo dodajemy do maku,
ucieramy. Dodajemy miękkie
masło, mąkę i aromatu.
3.Ubijamy pianę z białek, dodajemy
do masy, mieszamy.
Wsypujemy oprószone mąką
bakalie. Masę makową mieszamy
i wykładamy na placek. Pieczemy
ok. 1 godziny w 180 °C.
Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze