Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami migdałowymi

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na świąteczny stół to makowiec na kruchym cieście. Udekorowany masą krówkową i płatkami migdałowymi. Rozpływa się w ustach. Bardzo nam smakował.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka

    Dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy makowej 850 g
    1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym ( 40 dag )
    około 35 g płatków migdałowych
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kruche ciasto Kajmak

Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
  • 2. Do pieczenia: Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę makową.
  • 3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
  • 4. Dekoracja: Na dobrze wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować