MAKOWIEC NA CIEŚCIE BABKOWYM

4.48 (176 ocen)

  • 1 godz. 50 min

NIE WYOBRAZAMY SOBIE ŚWIĄT BEZ TEGO NIEZASTĄPIONEGO CIASTA

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 4 jaja
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 kostki margaryny
    zapach

    MASA MAKOWA:
    50 dag maku
    20 dag cukru pudru
    15 dag margaryny
    4 jaja
    2 łyżki kaszy manny
    zapach rumowy
    3 łyżki rumu
    bakalie, migdały, rodzynki.

Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec na cieście babkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAKOWIEC NA CIEŚCIE BABKOWYM 1. Składniki na ciasto ucieramy na puszystą masę.
    Mak wypłukać i zagotować, zostawić na noc następnie odcedzić na gęste sito. Zmielić kilka razy, na koniec dodać kaszę manną i też przemielić dodać migdały i przemielić.
    Jaja utrzeć z cukrem i margaryną na pulchną masę, dodać mak i ciągle ucierać. Na koniec dodać pianę z białek i bakalie,delikatnie wymieszać, wylać na ciasto i piec 60 minut 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować