Makowiec na biszkoptach.

4.45 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto szybkie, łatwe coś dla zapracowanych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • puszka masy makowej (900g)
    4 duże jabłka
    200 g okrągłych biszkoptów
    100 g mieszanki keksowej
    olejek migdałowy
    4 jajka
    4 łyżki manny
    szczypta soli
    polewa: tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    skórka pomarańczowa do dekoracji
    papier do formy
Wystaw ocenę:

4.45 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec na biszkoptach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec na biszkoptach. 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.
    Mieszamy z masą makową, manną, żółtkami i mieszanką keksową.
  • Makowiec na biszkoptach. 2. Jeśli ktoś lubi bardziej intensywny smak może dodać aromatu. Dużą formę wykładamy a na nim układamy biszkopty. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z masą i zaraz połowę wykładamy na ciastka. Przykrywamy drugą warstwą ciastek i dajemy resztę masy makowej.
  • Makowiec na biszkoptach. 3. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
    Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej Dekorujemy zimne ciasto i smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować