Makowiec krucho-drożdżowy

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Zawsze na świątecznym stole

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    50 dkg.mąki pszennej
    5 dkg.drożdzy
    4 żółtka
    1/2 szklanki śmietany 12%lub18%
    25dkg.miękkiej margaryny
    3 łyżki cukru

    Masa makowa:
    50dkg.maku
    1 litr mleka
    2 białka
    15dkg.cukru pudru
    10dkg.miodu
    10dkg.margaryny
    ulubione bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozmieszaj z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce(poczekaj aż "się ruszą")
    Z pozostałych składników zagnieść ciasto i dodać drożdże,dokładnie wyrobić.
    Wsadzić na 15-20 min.do lodówki.
    Rozwałkować na dwa prostokąty.
    Masa makowa:
    Mak zalać mlekiem i gotować na malutkim ogniu 30-40 min,po ugotowaniu dokładnie odcedzić i zmielić 3 razy.
    Miód podgrzać z margaryną i cukrem pudrem,jak margaryna się już rozpuści dodać mak oraz ulubione bakalie i dokładnie wymieszać.
    Do ciepłej masy dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.
    Letnią masę podzielić na pół i wyłożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć jak roladę.
    Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec około 40min.w temp.180stopni.

Porady

SKŁADNIKI (Na 2 formy keksowe)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować