Makowiec krucho-drożdżowy

  • wyświetlono: 899 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis sprawdzony, który zawsze się uda.

otylia-sieczka
  • 45min

Składniki

1 margaryna roztopiona-gorąca
1/4 szkl. mleka
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
0,5 kg mąki


Masa makowa:

400 g maku
100 g masła
100 g miodu
skórka kandyzowana pomarańczowa
garść orzechów włoskich
garść posiekanych migdałów
garść rodzynków
cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec krucho-drożdżowy

  • 1. Margarynę, mleko, drożdże i jajka dobrze razem wymieszać. Następnie dodać mąkę i zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na 2 godziny

    Mak sparzyć i odstawić. Odcedzić i 2 razy zemleć w maszynce.
    W rondelku rozpuścić miód i masło i dodać mak. Chwilkę podgrzewać.Dodać bakalie i cukier. Odstawić do przestygnięcia.

    Z ciasta rozwałkować prostokąt o grubości ok 1 cm nałożyć mak i zrolować roladę. Uformowany makowiec zawinąć w papier i odstawić do wyrośnięcia.

    Piec w piekarniku przez ok 40 min w 180

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makdrożdże

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Dodane przez: Gregorhspeed

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale...

Dodane przez: Joatar

Krucho-drożdżowa rolada makowa

Mniej pracochłonny od tradycyjnego...

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

Dodane przez: anjaa

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

Kiedy jem makowiec bądź strucle...

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Dodane przez: akrobatka22

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Wyborne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego...

Krucho- drożdżowe rogaliki ostatkowe

Dodane przez: Margaretka28

Krucho-drożdżowe rogaliki ostatkowe

Krucho- drożdżowe rogaliki, ich...

Szarlotka pachnąca cynamonem krucho drożdżowa

Dodane przez: AnkaFiranka

Szarlotka krucho-drożdżowa

Takie szarlotki kojarzą mi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE