Makowiec krucho-drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis sprawdzony, który zawsze się uda.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 margaryna roztopiona-gorąca
    1/4 szkl. mleka
    5 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 jajka
    0,5 kg mąki


    Masa makowa:

    400 g maku
    100 g masła
    100 g miodu
    skórka kandyzowana pomarańczowa
    garść orzechów włoskich
    garść posiekanych migdałów
    garść rodzynków
    cukier do smaku

Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, drożdże i jajka dobrze razem wymieszać. Następnie dodać mąkę i zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na 2 godziny

    Mak sparzyć i odstawić. Odcedzić i 2 razy zemleć w maszynce.
    W rondelku rozpuścić miód i masło i dodać mak. Chwilkę podgrzewać.Dodać bakalie i cukier. Odstawić do przestygnięcia.

    Z ciasta rozwałkować prostokąt o grubości ok 1 cm nałożyć mak i zrolować roladę. Uformowany makowiec zawinąć w papier i odstawić do wyrośnięcia.

    Piec w piekarniku przez ok 40 min w 180

Komentarze

Podobne przepisy