Makowiec japoński ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe:
Mak gotować w wodzie lub mleku ok. 1 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączyć kuchenkę i zostawić mak w tym samym płynie do napęcznienia na całą noc. Na drugi dzień dokładnie odcisnąć z wody i trzy razy zmielić w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mak połączyć ze wszystkimi składnikami oprócz białek i spróbować czy jest wystarczająco słodkie. Na samym końcu masę makową połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poukładanymi herbatnikami. Piec w temp. Ok. 190C ok. 1 godziny. Do suchego patyczka. Wystudzić.
2.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody. Wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pod koniec zmniejszyć obroty miksera i wlać tężejącą galaretkę oraz wsypać czekoladę. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Wyłożyć na ciasto makowe. Ozdobić według uznania.
Komentarze