Makowiec japoński ze śmietaną

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Rozkosz podniebienia

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    70 dag suchego maku
    1 szkl cukru
    8 łyżek kaszy manny
    70 dag jabłek
    12,5 dag margaryny
    6 jaj
    4 łyżki miodu
    4 łyżki powideł śliwkowych
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Olejek migdałowy
    Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały w płatkach, skórka pomarańczowa
    0,25 szkl Amaretto – opcjonalnie
    Paczka herbatników – ok. 20 sztuk do wyłożenia blaszki

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka cukru
    0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Mak gotować w wodzie lub mleku ok. 1 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączyć kuchenkę i zostawić mak w tym samym płynie do napęcznienia na całą noc. Na drugi dzień dokładnie odcisnąć z wody i trzy razy zmielić w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mak połączyć ze wszystkimi składnikami oprócz białek i spróbować czy jest wystarczająco słodkie. Na samym końcu masę makową połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poukładanymi herbatnikami. Piec w temp. Ok. 190C ok. 1 godziny. Do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody. Wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pod koniec zmniejszyć obroty miksera i wlać tężejącą galaretkę oraz wsypać czekoladę. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Wyłożyć na ciasto makowe. Ozdobić według uznania.

Porady

Blaszka o wymiarach: 25x36cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować