Makowiec japoński

  • wyświetlono: 1062 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie".

anta19
  • 80min

Składniki

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej

2 żółtka

½ kostki margaryny

1 łyżeczka cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia




Masa makowa

1 puszka masy makowej słodkiej

6 białek

4 żółtka

10 dag margaryny

5 łyżek mąki

2 duże jabłka
3 łyżki płynnego miodu

Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenie



Kruszonka

½ szklanki cukru

½ kostki margaryny

1 1/3 szklanki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.

    Wyrobić kruszonkę z podanych składników.




    Białka ubić na sztywno.
    Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką.




    Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec japoński

Dodane przez: Bilcia

Makowiec japoński

Pyszne ciasto bez mąki dla odchudzających...

image-1v57rwp

Dodane przez: elapolo

Japoński makowiec

To połączenie maki i jabłek jest...

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Dodane przez: Jaga85

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Makowiec japoński to jeden z moich...

makowiec japoński

Dodane przez: kowwioleta

makowiec japoński

Pyszna masa makowa z połączeniem...

image-26geolv

Dodane przez: Ewelina Marcin

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Idealne ciasto dla fanów makowca...

Makowiec japoński ze śmietaną

Dodane przez: juchab

Makowiec japoński ze śmietaną

Rozkosz podniebienia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE