Makowiec japoński

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak włoskie orzechy, suszona żurawina, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy. Makowiec polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi.

Czarek
  • 1 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

mak zmielony 15 dag
miękkie masło 12 dag
cukier trzcinowy pół szklanki (pojemność szklanki 250 ml)
jajka 5 szt.
1 szczypta soli
starte na wiórki jabłka 25 dag (jedno duże)
rodzynki 5 dag
kandyzowana skórka z pomarańczy
orzechy włoskie pół szklanki
olejek migdałowy
kasza manna 4 dag
mąka pszenna 3 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
herbatniki do wyłożenia formy

Polewa czekoladowa:

gorzka czekolada 50 g
masło pół kostki - 50 g
wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia maku, przykrywamy i parzymy około 15 minut. Sparzony mak odcedzamy z wody. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak, jabłka, żurawinę, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańcza, orzechy włoskie i olejek migdałowy. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 25/15/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników na polewę czekoladową robimy polewę. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje.

    Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserciastamakWielkanocbakaliekarnawałimprezasylwestradomowe_wypiekimakowiec_japonski

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Niby proste ciasteczka, ale jakie...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: AnetaJ

Rogaliki drożdżowe

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego,...

Ciasteczka z domowym budyniem

Dodane przez: MarciaDG92

Ciastka z ciasta francuskiego nadziane domowym...

To bardzo smaczne ciasteczka z...

Ciasteczka klawisze

Dodane przez: Jaga85

Ciasteczka klawisze

Te ciastka nie mają sobie równych!!!...

szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego

Dodane przez: Marinella

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasteczka robi się bardzo szybko...

Ciasteczka maślane

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wielkanocne ciasteczka maślane

Delikatne, kruche i maślane ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE